אולי את לא מכירה את כל סוגי אקנה השונים, אבל את בוודאות מכירה את הפצעונים המעצבנים על הפנים שלך במיוחד כשרואים אותם. בין אם הם גדולים, אדומים וכועסים, או קטנים ובלתי ניתנים לזיהוי, אם הפצעונים שלך מפריעים לך, זו סיבה מספקת לטפל בהם.
הבעיה היחידה? קצת יותר קל לומר מאשר לטפל באקנה. כדי לעזור לנו למיין את העולם המורכב של אקנה וכיצד לגשת בצורה הטובה ביותר לכל סוג של אקנה, פנינו לרופאי העור המוסמכים: כריסטין צ'וי קים, ד"ר דוויקה אייסקרוואלה וד״ר דויד לורצ'ר.
יחד, מומחי העור מסבירים את כל מה שיש לדעת על התפרצות הפצעונים שלך. המשיכי לגלול כדי לגלות כיצד לזהות את סוגי האקנה השונים (ומה בכלל לא אקנה) וכן כיצד לטפל ולמנוע אותה.
מה זה אקנה ?
במילים פשוטות: אקנה מתרחשת כאשר חלב (השמן שמשמן את עורנו באופן טבעי) מתערבב עם תאי עור מתים וחיידקים, אשר סותמים את הנקבוביות. ד״ר קים אומרת: שלסובלים מאקנה, נשירת תאי העור שלהם לא תקינה אשר גורמת לציפוי זקיקי השיערה וכמו כן ייצור יתר של חלב. שני גורמים אלו מובילים לגודש בנקבוביות.
לדברי ד״ר לורטשר, אקנה בדרך כלל מחולק לשתי קטגוריות עיקריות: אקנה לא דלקתי ודלקתי, ובתתי קבוצות אלו תמצאי את כל הסוגים השונים עם מאפיינים שונים כדי לזהות.
אך לפני שנכנס לסוגים השונים של אקנה, בואו נעבור על שני מצבי עור שונים אשר בדרך כלל מבלבלים אך למעשה אינם נחשבים לאקנה, והם :
מיליה
מיליה יכולה להתרחש באופן ספונטני, ולעיתים קרובות מבלבלים אותה עם אקנה מכיוון שהיא בד״כ נמצאת על הפנים ונראת כמו בליטות קטנות לבנות או צהובות עם צורת כיפה חלקה, אך המיליה היא למעשה הצטברות קשה של קרטין שאי אפשר לפוצץ כמו פצעון.
מיליה בד״כ בקוטר של פחות מ -3 מ״מ ויכולה להשתנות בין נגעים בודדים לקבוצה שלמה. לרוב המיליה נפתרת מעצמה או עם משחות אקנה שמקלפות את העור, אך הן יכולות להימשך חודשים רבים. כמובן שאת יכולה גם ללכת לרופא עור או קוסמטיקאית כדי להעלים אותם, אם המראה שלהם מפריע לך.
אקנה פטרייתי
אם יש לך בליטות קטנות ואחידות (ולעיתים מגרדות) שמתפשטות באזור מרכזי כמו: המצח, הלסת, קו השיער, החזה והגב, ייתכן שיהיה לך מה שמכונה בד״כ אקנה פטרייתי. מצב זה מסובך במובן שיש חפיפה רבה בין אקנה רגיל (אקנה וולגריס) לבין אקנה המחמיר על ידי פטריות.
אקנה פטרייתי או בשמה malassezia folliculitis, נגרמת על ידי pityrosporum, פטרייה המופיעה באופן טבעי שחיה על עורנו. פטרייה זו “ניזונה” משמן על עורנו או משמן עורנו (חלב) או מכל שמנים אחרים שנמצאים בקרמים שאנחנו מורחים על העור.
כדי להימנע מאקנה פטרייתי, יש לשטוף את עור הפנים או הגוף בכל פעם שאת מזיעה בצורה רצינית, ולבדוק במוצרים שלך אם קיימים מרכיבים שעלולים לסתום נקבוביות. כדי לטפל באקנה פטרייתית, מומלץ להשתמש במוצר עם פיריתיון אבץ, בעל תכונות מיקרוביאליות המסייעות לעצור את צמיחתן של פטריות וחיידקים הגורמים לאקנה.
עכשיו כשסקרנו את מה שלא אקנה, בואי נבין מהי כן אקנה.
אקנה לא דלקתי
סוג אקנה זה הנקרא גם אקנה קומדונלי, לא תראי פצעונים גדולים זועמים ואדומים. במקום זאת, תראי ראשים שחורים ולבנים, בד״כ כאשר עור הפנים שלך שומני יתר, כמו אזור ה– T (גם החזה והגב שלך). סוג זה של אקנה נגרם על ידי סתימת זקיקי השיער בעור הפנים. ועכשיו מה ההבדל בין ראשים לבנים שחורים:
- ראשים לבנים: נקראים גם קומדונים סגורים, סוג זה הם בליטות לבנות קטנות בגלל תאי העור המתים והחלב. ראשים לבנים מכוסים בשכבה דקה של עור, והתוכן אינו חשוף לאוויר, ולכן הם נראים לבנים או צהבהבים, וזהו צבע ברירת המחדל של שומן ותאי עור מתים.
- ראשים שחורים(חטטים): ההפך מלבנים, קומדונים פתוחים החושפים את השומן הכלוא ותאי העור המתים לאוויר. החמצן באוויר מגיב עם החומרים הלכודים (תהליך הנקרא חמצון) וגורם לפצעון להיראות שחור (ומכאן השם).
אקנה דלקתי
אקנה דלקתי נגרם לעיתים קרובות ע״י כמות מוגברת של חלב ונקבוביות עור סתומות אשר גורמת לחיידק P. acnes להתרבות במהירות. P. acnes הינו חיידק החי באופן טבעי בזקיקים ובבלוטות החלב. סוג זה של אקנה יכול להופיע כגושים, ציסטות, פוסטולות, ו קשריר.
קשריר
מדובר בבליטות רכות עם אדמומיות ונפיחות שאין בהן נוזל גלוי (במילים אחרות, ללא ראש לבן) והן בד״כ פחות מ- 5 מ"מ (פחות מגודל של מחק עיפרון). קשריר נגרם לעתים קרובות על ידי תאי עור מתים הסותמים את הנקבוביות וגורמים לדלקת.
מורסות/פוסטולות
הם נגעים מודלקים עם ראש לבן גלוי שעשוי להיות מאוד מפתה לפוצץ (אבל זה רעיון מאוד גרוע),הגודל שלהם בין 1 עד 5 מ"מ. פסטולות נגרמות לעתים קרובות על ידי צמיחת יתר של חיידק P. acnes.
ציסטות
צורה נוספת וכואבת של אקנה דלקתי, ציסטות הן סוג האקנה העמוק מתחת לעור שנראה שלוקח נצח כדי להיעלם. ציסטות יכולות להיות יותר ממקור גנטי או הורמונלי.
נודולות
גבשושיות תת עוריות קשות. הנודולות עלולות להיות עמוקות מאד, לגרום להצטלקות של העור, ולהסב כאב רב.
מה גורם לאקנה ואיך לטפל
ישנם גורמים רבים להתרפצות אקנה בחיים שלנו. כלומר גנטיקה, חיידקים, הורמונים, לחץ ותזונה עשויים לשחק תפקיד חשוב בדרגות של האקנה. מסיבה זו, אפשר לקחת בחשבון גישה הוליסטית לטיפול באקנה. למרות שאולי אין לך שליטה רבה על חלק מהגורמים הבסיסיים, ישנן כמה דרכים לשנות את השגרה שלך ולטפל באחרים.
דיאטה
מחקרים מראים שיש קשר בין מזון אינדקס גליקמי גבוה (למשל לחם לבן, תפוחי אדמה ואורז לבן) לבין צריכת חלב פרה לאקנה. עם זאת, אם שמת לב להתפרצות של פצעוני אקנה, דיאטה היא בהחלט מה שיש לקחת בחשבון. לדוגמא אצל סופרטאים שמתאמנים בחדר כושר אשר שותים שייקים מבוססים על מי גבינה לבניית שרירים, יכולים להופיע פצעי אקנה בגלל שזה חלבון חלב.
הרגלים גרועים
ניקוטין מעישון סיגריות או סיגריות אלקטרוניות, יכולות להיות קשורות לאקנה, זו אחת הסיבות למה צריך להפסיק לעשן. תזונה ואורח חיים מאוזן ובריא יועילו לבריאות הכללית ולעור שלך. בנוסף, לא להתקלח לאחר אימון ולא לשטוף את הפנים בערב עלול לגרום להתפרצות של פצעונים.
סטרס
מכיוון שסטרס עלול לגרום לשיבוש הורמונלי יכול להוביל להתפרצות של אקנה. חשוב להבין מה מקור הסטרס בחיים שלך ולנסות להוריד את רמת הלחץ שלך. דרכים מסוימות להפחתת לחץ הן תרגול של תרגילי טיפול עצמי ונשימה, ובמקרים מסוימים פנייה ליועץ מקצועי.
טיפול באקנה לא דלקתי
הדרך היעילה ביותר לטפל ולמנוע קומדונים היא באמצעות מוצרים אשר עוזרים בהסרת תאי עור, פירוק החלב וקילוף עדין של העור. אך חשוב לזכור כי טיפול באקנה הוא מרתון, ולא ספרינט. במילים אחרות: תתחילי בהדרגה (רכיבי קילוף באחוזים נמוכים) ולאט לאט לעלות. את תצטרכי להתאזר בסבלנות ולאפשר בין 4-8 שבועות כדי באמת לתת למוצרים שלך להתחיל לעבוד ולשפר את העור שלך פלאים.