בניגוד לכמה מתרופות האקנה המפוקפקות שנמצאו באינטרנט, קיימת כמות ממצה של מחקרים שתומכים בחומצה סליצילית כטיפול יעיל באקנה (ניתן לקרוא כאן מה זה אקנה ואיך היא נגרמת), ולכן זו כנראה לא הפעם הראשונה שאת שומעת על החומר. אם התמודדת אי פעם עם אקנה, הייתי מוכנה להתערב שאפילו ניסית מוצר על בסיס חומצה סליצילית.
אך מכיוון שאקנה הוא נושא מסובך מאוד, אין פיתרון יחיד שמתאים לכולם בכל הנוגע לטיפול בו. אז כדי לברר אם חומצה סליצילית תעבוד בשבילך, סוג העור שלך או סוג האקנה שלך, עליך להבין תחילה כיצד זה עובד.
לקחנו את כל השאלות שלנו לגבי חומצה סליצילית היישר למומחים כדי לברר מה הופך את המרכיב למרשים כל כך ואיך הוא תורם לעור חלק ובריא יותר.
חומצה סלצילית
סוג החומר: פילינג.
יתרונות עיקריים: מסיר עור מת, מסיר עודפי שומן ומצמצם קומודונים שחורים ולבנים. אנטי אייג'ינג מדהים.
מי צריך להשתמש: באופן כללי אלו שיש להם עור שמנוני ומחפשים לטפל באקנה שטחי, כמו קומודונים שחורים, קומודונים לבנים ופצעונים אדומים קטנים.
מתי אפשר להשתמש: יש להשתמש בחומצה סליצילית במתינות עד שאת יודעת שהעור שלך יכול להתמודד איתה ללא גירוי. אם העור שלך ״סובל״ אותה, את יכולה להגדיל את התדירות לפעמיים ביום, אלא אם כן את יודעת שתקבלי חשיפה ישירה לשמש – אז יש למרוח אותה רק בלילה.
עובד נהדר עם: מומלץ להשתמש עם תכשירים שמרגיעים את העור, ומזינים את העור בהרבה לחות.
לא להשתמש עם: למרות שניתן לשלב חומצה סליצילית עם מרכיבי פילינג אחרים,כדאי להימנע מגירוי, עדיף להקפיד על פילינג אחד בלבד בכל פעם. או מוצר אחד שמכיל את כל החומצות יחדיו.
מהי חומצה סליצילית?
בעולם הפילינגים יש לך יותר מכמה אפשרויות לבחירה בהתבסס על מה שעורך זקוק לו. חומצה סליצילית המופקת מקליפת עץ ערבה, היא סוג של פילינג אורגני הנקרא חומצה בטא-הידרוקסית (BHA).
לפני שנסביר כיצד בידיוק פועלת חומצה סליצילית, הנה רענון מהיר כיצד נוצרים התפרצויות: כאשר חיידקים, זיהום סביבתי, סבום ותאי עור מתים מתערבבים יחד – נוצרת סתימה בתוך הנקבוביות שלך.
שלא כמו חומרי פילינג כימיים הנקראים חומצות אלפא-הידרוקסיות (AHA), הממיסים במים ואידיאליים לקילוף פני השטח(אפידרמיס), חומצה סליצילית היא ממיסה שמן, והיא מצליחה לחדור לעור שלך ועובדת להמיס את תאי העור המתים הסותמים את הנקבוביות.
עכשיו זה הגיוני מדוע חומצה סלצילית מועדפת על אלו עם עור שמן ונוטה לאקנה, נכון?
אולי את מכירה את החומצה הסליצילית כטיפול נקודתי באקנה, אך המרכיב נמצא גם בצורות רבות אחרות, כמו סבון פנים, טונר פנים, סרום לפנים וגם פילינגים, אשר כולם יכולים להועיל לעור ולעזור באנטי אייג'ינג.
מה היתרונות של חומצה סליצילית?
הודות לתכונות הייחודיות שלה, חומצה סליצילית משמשת לטיפול במגוון בעיות עור חוץ מאקנה, החל מיבלות ועד קשקשים. להלן פירוט יתרונות של החומצה סליצילית:
- פילינג לעור מת – חומצה סליצילית היא תרופה קראטוליטית, וככזו היא מעודדת תחלופת תאים ועוזרת להסיר תאי עור מתים, מה שיכול לשפר את כהות ומרקם העור.
- מרכך את הנקבוביות הסתומות – החומצה ממיסה שמן ומסוגלת לחדור לנקבוביות לשחרר את ה "דבק״ שגורם לתאי העור להיצמד זה לזה ולהסיר את תכולת הנקבוביות הסתומות המובילות לאקנה, כמו ראשים לבנים ושחורים.
- אנטי אייג'ינג – כמו עוד חומצות הידרוקסיות (AHA ו – BHA) גם חומצה סליצילית נמצאת בשימוש נרחב עקב יתרונות האנטי אייג'ינג שלה, הנובעים מהתכונות האנטי דלקתיות שלה. כאשר היא חודרת עמוק לתוך העור ומבצעת פילינג מבפנים, היא מאיצה את תהליך חידוש התא. זה, בתורו, מסייע בהפחתת סימני ההזדקנות, כגון קווים דקים, כתמים כהים, קמטים וכו'. יתרון נוסף שלה הוא בכך שבניגוד לחומצות אלפא הידרוקסיות, היא אינה מגרה את העור.
- טיפול בהיפרפיגמנטציה –היפרפיגמנטציה היא הופעת אזורים או כתמים כהים על פני העור (המכונים גם כתמי פיגמנטציה) כתוצאה מעלייה בכמות הפיגמנט (בדרך כלל מלנין) באזור מסוים; הסיבות העיקריות הן חשיפה לקרני שמש וקרינת UV, נטילת תרופות מסוימות, דלקות בעור ושינויים הורמונליים. מחקרים הראו כי חומצה סליצילית עשויה לסייע במקרים כאלה באמצעות מסכות פילינג.
מה התופעות לוואי של חומצה סליצילית?
חומצה סליצילית מתאימה ביותר לבעלי עור שמן ואקנה עליון. בעוד לבעלי עור יבש, נוטה לאקזמה או רגיש, החומצה יכולה להיות קשה מדי ולהוביל לגירוי.
חלק מתופעות הלוואי השכיחות ביותר של חומצה סליצילית כוללות עור יבש, עור צורב ובאופן כללי מגורה באזורי היישום, אך התופעות לוואי אלו שכיחות יותר בתחילת הטיפול ולא אמורות להימשך. אם הם ממשיכים או מחמירים, עליכם בהחלט לפנות לרופא עור או קוסמטיקאית שלך על מנת ליידע אותם כיצד העור שלכם מגיב.
חומצה סליצילית יכולה להפוך את עורך לרגיש יותר לאור השמש ולגרום לכוויות שמש בקלות. למרות שתמיד כדאי להגן על העור מפני השמש עם מקדם הגנה איכותי, חשוב להקפיד עוד יותר כאשר את משתמשת בחומצה סליצילית בכדי להגביל את חשיפתך לשמש ככל האפשר.
איך להשתמש בחומצה סליצילית?
הריכוז המומלץ של מוצרי חומצה סליצילית משתנה מאדם לאדם ועליו לבדוק עם רופא עור, וזה תקף באיזו תדירות את משתמשת בחומצה. באופן כללי כדאי להשתמש בחומצה סליצילית במתינות עד שאת יודעת שהעור שלך יכול ״לסבול״ אותה.
התחלי למרוח אותה במשך שלושה ימים, ושימי לב כיצד מגיב העור שלך לאחר כל יישום. המפתח הוא להקשיב לעור שלך. אם העור מתחיל להיות מגורה מידי, תצטרכי לקחת יום או יומיים מנוחה ואולי ליישם יותר לחות אחרי החומצה.
באשר לכמות המשמשת – חשוב מאוד לעקוב אחר הוראות הרופא שלך. אל תעשי פחות או יותר, ואל תשתמשו בה זמן רב מהמומלץ. מורחים מספיק חומצה סליצילית בכדי לכסות את האזור הפגוע ולשפשף בעדינות בעור.
צורה של חומר | אחוז של חומצה | כמות השימושים |
---|---|---|
ג'ל | 0.5% - 5% | פעם ביום |
תחליב | 1% - 2% | בין 1-3 פעמים ביום |
משחה | 3% - 6% | לפי המלצה של רופא |
רפידות | 0.5% - 5% | בין 1-3 פעמים ביום |
סבון פנים | 0.5% - 5% | כמה שצריך |
אזהרה לפני שימוש בחומצה סילצילית
למרות שחומצה סליצילית זמינה בתכשירים שונים ללא מרשם רופא, ותוכלי לקנות באתרי און ליין או ברשתות הפארם השונות, השיקולים שיש לדון בהם כוללים:
אלרגיות – יידע את הרופא אם חווית תגובות אלרגיות לחומצה סליצילית או למשחה עם מרשם.
שימוש של ילדים – ילדים עלולים להיות בסיכון גבוה יותר לגירוי בעור מכיוון שעורם סופג חומצה סליצילית בשיעור גבוה יותר מאשר מבוגרים. אסור להשתמש בחומצה סליצילית לילדים מתחת לגיל שנתיים.
אינטראקציות בין תרופות – תרופות מסוימות אינן מקיימות אינטראקציה טובה עם חומצה סליצילית. תני לרופא לדעת אילו תרופות את נוטלת כרגע.