זה בלתי אפשרי לדבר על שגרת טיפוח העור בלי להזכיר מרכיבים מסוימים, שאחד מהם הוא קולגן. הסיבה לכך? בן יתר התפקידים, קולגן הוא החלבון המבני החשוב ביותר בעורנו ואחראי לתת לנו עור מלא צעיר ובריא יותר. אך כלל שאנחנו מתבגרים תאי קולגן “נשברים” ולכן נראה יותר קמטוטים בעור הפנים שלנו.
אנחנו מנסים לעשות כמעט כל דבר אפשרי בין אם זה קרם קולגן, תוספי קולגן שונים והרשימה עוד ארוכה. אבל עם כל הצורות והסוגים השונים של טיפוח העור ע"י קולגן, הדברים יכולים להיות די מבלבלים. כדי לסדר את העובדות, פנינו לרופאי עור מוסמכים, המשיכי לקרוא כדי לגלות את כל מה שאת צריכה לדעת על קולגן, כולל אילו מוצרים (אם בכלל) שווים לנסות.
קולגן
סוג החומר : חלבון.
יתרונות עיקריים: מעניק לחות לעור, מפחית מראה קמטים, מחדש את לחות התאים
מי צריך להשתמש בו: באופן כללי כל מי שמעוניין בלהעניק לחות ואנטי אייג'ינג יכול להשתמש בתכשירי טיפוח מבוססים קולגן
מתי אפשר להשתמש: ניתן להשתמש במוצרי טיפוח שמכילים קולגן מידי יום, מכיוון שקולגן אינו רגיש לשמש, בין אם זה תוסף קולגן שבולעים דרך הפה או מוצרי סרומים וקרמים.
עובד נהדר עם : במידה והמטרה הסופית שלך היא לעורר ייצור של קולגן, אנחנו ממליצים להוסיף לשגרת הטיפוח שלך רטינואיד או רטינול (אשר מאיץ את ייצור הקולגן) או פפטידים וגורמי גדילה אשר יכולים להיות פחות מגרים מאשר רטינול. בנוסף ממליצים בחום ויטמין C אשר מאוד עוזר להגברת יצור קולגן, וכמובן מקדם הגנה 30 SPF אשר יגן על העור שלך נגד התפרקות קולגן.
לא להשתמש עם: באופן כללי, קולגן בטוח לשימוש ברוב המרכיבים והמוצרים
מה זה קולגן ?
קולגן הוא החלבון השכיח ביותר בגופם של בעלי חיים רבים, ובהם האדם. הוא מהווה בין 25% ל־35% מכלל החלבונים בגוף, ומהווה כ-6% ממשקלו של הגוף.הקולגן הוא חלבון מבני, המהווה את המרכיב העיקרי של הסיבים הלבנים ברקמות חיבור, דוגמת גידים, רצועות, עור, עצמות, כלי דם וסחוס.
קולגן הוא חלבון אחד המשפיעים העיקריים על מראה השיער, הציפורניים ובעיקר העור. הקולגן אינו גמיש, אולם בעל חוזק רב למתיחה, וזו הסיבה שהוא משולב בדרך כלל עם חלבון סיבי נוסף, אלסטין, המעניק גמישות וזה מאפשר לגוף ולעור לשמור על צורתו ולהתנגד לקרע ולעיוות.
הקולגן זמין בצורות שונות כמו קרמים וסרומים שונים, תוסף בליעה, ובעבר ניתן היה להזריק – טרנד פופולרי. אך בהתאם למטרתך הסופית, מוצרי טיפוח העור מבוססי קולגן עשויים שלא להיות יעילים כפי שהיית רוצה או מקווה.
לא רק שאנחנו מייצרים באופן טבעי פחות קולגן החל משנות העשרים לחיינו, אלא גם מאבדים קולגן עם הגיל וגורמים אחרים – כמו חשיפה לשמש, עישון או סוכר. במילים אחרות, ככל שאנו מתבגרים, אנו מאבדים יותר קולגן ממה שאנחנו מייצרים.
אז איך אפשר לייצר קולגן? אחד הרעיונות הוא למרוח מוצרי קולגן על העור בניסיון לחדש אותו, אך זו הסיבה שזה לא ממש עובד: במילים פשוטות, מולקולת הקולגן הן מאוד מאוד גדולות, גדולות מכדי לחדור את האפידרמיס של העור.
מה היתרונות של קולגן לעור?
מריחת סרום פנים או קרם פנים מבוסס על קולגן למרבה הצער לא יעזור לעור שלך לייצר קולגן חדש. עם זאת, ידוע ש לקולגן יתרונות לחות גדולים. כך שאם שגרת טיפוח העור בלילה מורכבת ממריחת קרם קולגן, זה לא הפסד מוחלט. קרם קולגן אכן אמור לעזור בטשטוש קמטוטים וקווים דקים, אך במציאות הקולגן סה”כ מרטיב את העור ונותן לו לחות וגורם להרגיש רך וחלק יותר, אך לא באמת מייצר קולגן חדש.
תופעות לוואי של קולגן
למרות העובדה שקרם הקולגן שלך למרבה הצער, לא יחזיר את הזמן אחורה, אין שום בעיה להשתמש בקרם אם את אוהבת את הדרך בה הוא מרגיש ואת התוצאות שאת מקבלת. אך ניתן להיות אלרגי לכל מולקולה או כל כימיקל בכל מוצר טיפוח, אז אם יש לך תגובה אליו הפסיקי להשתמש בו. וכך גם לגבי תוספי מזון. אם מישהו אלרגי לחלב פרות, אז כנראה שצריך להימנע מקולגן שמקורו בפרה. חשוב לברר לפני מהיכן הקולגן מופק כדי למנוע אלרגיות שונות.
קולגן תוסף תזונה
כפי שהזכרנו קודם, קולגן זמין גם בצורה של תוסף שניתן לבלוע – לשיפור השיער, הציפורניים, וכמובן את עור הפנים. למרות הטענות שנעות בין עור זוהר לשיפור קמטים וגמישות העור, אך לפי המחקרים טענה זו עדיין מוגבלת ולא הוכחה כ 100% נכונה. עם זאת, בין קרם קולגן לתוספי קולגן, הגרסה דרך הפה תהיה המועילה ביותר לעור.
אך יש לזכור מספר דברים בעת בחירת התוסף שלך, כמו במקרה של כל התוספים – חשוב להתייעץ תמיד עם הרופא לפני שאת לוקחת. ובאופן כללי יש להיזהר מכל מוצרים המכילים תוצרי לוואי מן החי ולחפש תוספי מזון מסוג קולגן 1 ו 3.
סיכום
אז לסיכום: האם באמת צריך לקחת תוסף קולגן? התשובה אינה ברורה לחלוטין, אם את התזונה שלך בריאה ומאוזנת הכוללת מזון עשיר בחלבון כמו בשר, ביצים ושעועית סביר להניח שתוספי קולגן לבליעה אינם נחוצים. לעומת זאת זה כן מועיל לעור ובנוסף מועיל לאיברים פנימיים כמו מפרקים. במידה והגוף לא צריך את הקולגן הוא פשוט לא יספוג אותו אלא יפריש תוספי יתר