בהינתן הבחירה, אני תמיד אבחר במרכיבים טבעיים במקום מרכיבים כימיים. אולי שמעת מונחים כמו קרם הגנה פיזי, מינרלי, טבעי, כימי, אורגני כדי לתאר את הקרם הגנה, אבל מה זה בכלל אומר? ואיך בוחרים את ההגנה הבטוחה והטובה ביותר?
בשביל זה אנחנו פה, במאמר זה תגלי:
- ההבדל בין שני סוגים של תכשירי קרם הגנה
- איך כל אחד עובד
- החששות שעלייך לדעת עליהם
- נוסחאות ה- SPF האהובות עלי ביותר
מהו קרם הגנה פיזי?
מסנני קרינה פיזיים ידועים גם כמסנני קרינה מינרליים, טבעיים או אנאורגניים. כולם אותו דבר – כל המונחים הללו מתייחסים למסנני קרינה שמכילים את אחד או שני המסננים המינרליים האלה:
- אבץ אוקסיד (Zinc oxide)
- טיטניום דיאוקסיד (titanium dioxide)
מסנננים שתפקידם לחסום את קרני האור מלחדור לעור ולהחזיר אותו כמו בומרנג. החיסרון שלו שהוא מרגיש כבד יותר על העור ועשוי לייצר שכבה לבנה. מסייע במיוחד נגד קרינת ה-UVA.
מהו קרם הגנה כימי?
מסנן אשר קולט את קרני האור אל תוך העור ומשנה אותן לאנרגיה. תזהו תכשירים מסוג זה לפי רכיבים הנגמרים בסיומת Zon. היזהרו מרכיבים מסוכנים לעור המכילים פראבנים.
חלק מהמסננים הכימיים הנפוצים ביותר כוללים:
- oxybenzone
- avobenzone
- octisalate
- octocrylene
- homosalate
- octinoxate
בדרך כלל, אלה נמצאים בשילוב ולא כחומר פעיל יחיד בפורמולה. עם זאת, הדרך הקלה ביותר לדעת אם SPF הוא כימי או לא היא לחפש תחמוצת אבץ ו / או דו תחמוצת טיטניום. אם הם לא ברשימת המרכיבים, אז את יודעת שזו נוסחה כימית.
מה ההבדל בין קרם הגנה פיזי לכימי?
העיקריים בין שני סוגים של מסנני קרינה – ומדוע כדאי לך לעבור מהכימי לפיזי :
1. קרם הגנה כימי נספג למחזור הדם שלך
מסנן קרינה מינרלי הוא הבטוח ביותר, משום שהוא נשאר על פני העור, על העור שלך, ועובד על ידי החזרת אור השמש. לעומת זאת, קרם הגנה כימי למעשה חודר ישר למחזור הדם שלך.
המסנן סופג את קרני ה- UV והופך אותם לחום שמשתחרר דרך העור. אך האם ידעת שמרכיבים כימיים כמו אוקסיבנזון יכולים לשהות בגופנו במשך חמישה ימים לאחר מריחה אחת בלבד? זה התגלה בחלב אם, בדם ובשתן. מחקרים מצאו את החומר בשתן של 96 אחוז מהילדות בין הגילאים 6 עד 8.
אני לא יודעת מה איתך, אבל הבחירה שלי – אני מעדיפה להימנע ממוצרים שנכנסים ונשארים בגופי. בנוסף, מחקרים אלו גילו משהו אחר: מרכיבים כימיים נגד קרם הגנה יכולים לשמש כמגבירי חדירה, ועוזרים לכל כימיקלים אחרים שבהם את משתמשת להיכנס לעור.
2. קרם הגנה כימי קשור להפרעות הורמונליות
אחד החששות הגדולים ביותר עם קרם הגנה כימי הוא: שהוא עשוי לחקות, לחסום או לשנות את רמות ההורמונים – המכונה גם הפרעה אנדוקרינית.
למרות שאין תשובות סופיות עדיין, חוקרים מצאו כי אוקסיבנזון, הומוסלאט ואוקטינוקסאט השפיעו על הורמוני בלוטת התריס אצל בעלי חיים ותאים בגוף. השנה, מחקר של האגודה האנדוקרינית דיווח על עדויות לכך ששמונה רכיבים כימיים בקרם הגנה מפריעים לתפקוד תאי הזרע האנושיים.
אין הוכחות להשפעות המשבשות הורמונים משימוש אבץ אוקסיד או טיטניום דיאוקסיד (קרם הגנה פיזי).
3. קרם הגנה כימי עלול לגרום לנזק לתאים בגוף שלנו
אין ספק ששמעת בעבר את המילים "רדיקלים חופשיים", ויודעת שהן האויב מספר אחת במונחים של הזדקנות העור. אבל מה המשמעות של המונח הזה באמת? הכוונה היא למולקולות חמצן בעלות תגובתיות גבוהה – תוצרי לוואי כימיים הנוצרים מחשיפה לגורמים סביבתיים כמו עישון, זיהום ו (ניחשת נכון!) קרינת UV. רדיקלים חופשיים מעודדים הזדקנות מוקדמת על ידי תקיפת מבני תאים וסיבי קולגן ואלסטין.
מכיוון שכימיקלים מסוימים של קרם הגנה אינם יציבים, הם יכולים להגביר את ייצור הרדיקלים החופשיים ולשחרר תוצרי לוואי מזיקים, כאשר הם סופגים אנרגיית UVA. למעשה, מחקרים מצאו כי כמה מסננים כימיים עשויים לגרום להיווצרות יתר של רדיקלים חופשיים מאשר ללא קרם הגנה כלל!
מה שמטריד עוד יותר הוא שקרם הגנה כימי עלול לגרום למוטציות גנטיות. כמה מחקרים מצאו כי מרכיבי SPF מסוימים מייצרים נזק ל- DNA בתאי עור אנושיים לאחר חשיפה ל- UV, אשר יכול להוביל לסרטן העור.
כדי לדכא את היווצרות רדיקלים חופשיים, את צריכה מסנן קרינה עם מסנני UVA חזקים. אבץ אוקסיד היא האפשרות הטובה ביותר מכיוון שהיא מציעה הגנה על ספקטרום רחב כנגד קרני UVA ו- UVB. (אל תסמכי על טיטניום דיאוקסיד, מכיוון שהוא אינו מספיק בכוחות עצמו להגנה מפני UVA).
4. קרם הגנה כימי עלול לגרום לגירוי בעור ואקנה
אם יש לך עור רגיש או נוטה לאלרגיות, קרם הגנה פיזי הוא בהחלט הבחירה הטובה יותר. מסנני קרינה כימיים נוטים לגרום ליותר דלקות בעור. התסמינים יכולים לכלול פריחה, גירוד, שלפוחיות ונפיחות. Oxybenzone הוא האשם הגרוע ביותר, אך ידוע כי גם אבובנזון, אוקטינוקסאט ואוקטוקרילן גורמים לתגובות אלרגיות בעור.
אין מקרים של אלרגיה לעור כתוצאה מ אבץ אוקסיד או טיטניום דיאוקסיג.
אם את נוטה לאקנה, מסננים מינרליים הם גם הטובים ביותר, מכיוון שהם פחות קומדוגניים (סתימת נקבוביות) מאשר מרכיבים כימיים. אבץ אוקסיד וטיטניום דיאוקסיד יכולים אפילו להתייבש מעט על העור, מה שהופך אותם לאידיאליים לסוג עור רגיל עד שמנוני – או לכל מי שרוצה להימנע מתחושה שומנית. (כמובן שאת צריכה לבדוק את שאר המרכיבים בכל פורמולה מינרלית לגבי קומדוגניות)
קרם הגנה פיזי יכול להרגיש כבד יותר ועשוי להשאיר שכבה לבנה
כעת, הנה כמה מהחסרונות של מסנני קרינה פיזיים. החומרים הפעילים: אבץ אוקסיד וטיטניום דיאוקסיד יכולים להרגיש סמיכים ומעט שמנוניים על העור. לעומת זאת למסננים כימיים יש מרקם שמאוד מזכיר קרם לחות קל.
הדבר שאנשים מתלוננים עליו יותר מכל הוא השכבה הלבנה שמסנני קרינה מבוססי אבץ יכולים להשאיר על העור (בניגוד לפורמולות כימיות, שנעלמות). אם יש לך זמן לחכות, זה נוטה להיעלם כעבור זמן מה כשקרם הגנה שוקע בעור שלך. הייתי מנסה לחכות לפחות 15 דקות.
כמו כן, נוסחאות פיזיות הולכות ומשתפרות – קלילות יותר ופחות משאירות שכבה לבנה על העור. הסיבה לכך היא חלקיקי ננו (חלקיקים זעירים של אבץ אוקסיד שבין אחד למאה ננומטר) המאפשרים לנוסחה להיות שקופה יותר. חלקיקי ננו בקרם הגנה אינם חודרים לעור ולא גורמים נזק.
קרם יום עם הגנה 30 SPF
לצאת לשמש עם הגנה מרבית – מבלי תחושת הזעה או “כובד” על עור הפנים
✓ מעשיר את העור בלחות בזכות 3 לחותנים עוצמתיים
✓ הגנה מרבית מקרני שמש UVA/UVB
✓ נטול שמנוניות, דביקות או סמיכות
✓ קרם קליל במיוחד, נספג בעור באופן מיידי בלי להשאיר שכבה לבנה על העור